O Windows Explorer έφυγε, ζήτω ο File Explorer

16 May

Χρησιμοποιώντας τον συνδυασμό των πλήκτρων Windows key + E ανοίγουμε τον File Explorer, που είναι ο αντικαταστάτης του Windows Explorer. Όπως λοιπόν βλέπουμε στην εικόνα, η χρήση του ribbon είναι καθολική και οι επιλογές που υπάρχουν αλλά και τα μενού έχουν άμεση σχέση με την οντότητα που είναι ενεργή.
FileExplorer-02 Στην παραπάνω περίπτωση η ενεργή οντότητα είναι ο υπολογιστής (computer) και έτσι τόσο το κεντρικό μενού, όσο και οι επιμέρους επιλογές έχουν σχέση με αυτόν. Όπως βλέπουμε, μπορούμε με επιλογές απ’ ευθείας επάνω στο ribbon να ανοίξουμε τον πίνακα ελέγχου, να δούμε τις ιδιότητες του συστήματος, να απεγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα, να προσθέσουμε ένα κοινόχρηστο αποθηκευτικό χώρο κ.λ.π.
Από το μενού View
FileExplorer-02
Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εμφάνισης των αρχείων, φακέλων κ.λ.π. αλλά και να εμφανίσουμε τα αρχεία που είναι «κρυφά».
Εάν επιλέξουμε να εμφανίσουμε τον σκληρό δίσκο, τότε το μενού και οι επιλογές αλλάζουν
FileExplorer-03
Έτσι με εύκολο και γρήγορο τρόπο, απ’ ευθείας από το ribbon μπορώ να μοιραστώ τον δίσκο μου ή κάποιον φάκελο με άλλους χρήστες του δικτύου, ή να κάνω διαχείριση, όπως διαμόρφωση (format), καθαρισμό, τακτοποίηση ή να ενεργοποιήσω το BitLocker. Ναι καλά διαβάσατε το BitLocker, δεν είναι πλέον δυνατότητα μόνο της Enterprise έκδοσης, αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες έχουν γίνει και στην δυνατότητα αντιγραφής, αντικατάστασης και γενικά διαχείρισης αρχείων του File Manager. Έτσι τώρα μας δίνει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την πορεία της αντιγραφής
FileExplorer-04
Αλλά, όπως φαίνεται και στην εικόνα, μπορούμε να κάνουμε pause
FileExplorer-05
Και να συνεχίσουμε αργότερα ή να ακυρώσουμε την αντιγραφή. Τέλος μπορούμε να ξεκινήσουμε δύο ή και περισσότερες διαδικασίες αντιγραφής και ο File Manager θα τις βάλει σε ένα ενιαίο παράθυρο με αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία της κάθε μιάς.
FileExplorer-06
Εάν επιλέξουμε κάποιο αρχείο πολυμέσων, π.χ. βίντεο μπορούμε να ξεκινήσουμε την έναρξη της αναπαραγωγής απ’ ευθείας από το Ribbon.
FileExplorer-08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.