Αυξήστε την χωρητικότητα του Η/Υ σας, με τα Storage Pools και Storage Spaces.

15 May

Στα Windows 8, ενσωματώνεται η νέα τεχνολογία ομαδοποίησης, χρήσης και διαχείρισης των μονάδων σκληρών δίσκων που βρίσκουμε στον Windows Server 2012, τα Storage Spaces και Storage Pools.

StorageSpaces-01

Τα Storage Spaces, είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την ομαδοποίηση των χωρητικοτήτων που

είναι συνδεδεμένες σε έναν Η/Υ και την δημιουργία δεξαμενών χωρητικότητας που ονομάζονται Storage Pools. Τα Storage Pools, λοιπόν, είναι ομάδες σκληρών δίσκων που είναι συνδεδεμένοι στο σύστημα μέσω ATA, SATA, USB κ.λ.π. και αποτελούν μία συνολική χωρητικότητα, πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε «λογικούς» (virtual disks) που ονομάζονται Storage Spaces.

Αυτοί οι «λογικοί» δίσκοι, τα Storage Spaces, χρησιμοποιούνται σαν ωφέλιμες χωρητικότητες, επάνω στις οποίες μπορούμε να αποθηκεύσουμε αρχεία και δεδομένα. Το σημαντικό χαρακτηριστικό των Storage Spaces, είναι ότι κατά την δημιουργία τους μπορούμε να επιλέξουμε το επίπεδο ασφάλειας που θα προσφέρουν μεταξύ των :

  • Two Way Mirroring
  • Three Way Mirroring
  • Parity

Ενώ υποστηρίζεται και το ονομαζόμενο Thin Provisioning, το οποίο μας επιτρέπει να δημιουργούμε μεγαλύτερους «λογικούς» δίσκους από την φυσική χωρητικότητα που έχουμε στην διάθεση μας.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την νέα τεχνολογία. Συνδέσαμε στο μηχάνημα μας δύο «φυσικούς» σκληρούς δίσκους, με μέγεθος 30GB ο κάθε ένας, το ξεκινήσαμε και πατήσαμε Windows key + Ε. Ψάξαμε για Storage Spaces
StorageSpaces-02
Και επιλέξαμε το Storage Spaces
StorageSpaces-03
Η κονσόλα αυτή, μας επιτρέπει να διαχειριστούμε πλήρως τα Storage Pools και Spaces.
Έτσι επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο Storage Pool, που θα περιλαμβάνει του νέους μας δίσκους.
StorageSpaces-04
Πατάμε το Create Pool και στην συνέχεια το σύστημα μας προτρέπει να δημιουργήσουμε έναν «λογικό» δίσκο, ένα Storage Space.
StorageSpaces-05
Εδώ θα πρέπει να δώσουμε το όνομα, το επίπεδο προστασίας και το μέγεθος του «λογικού» δίσκου.
StorageSpaces-06
Εμείς, αποδεχτήκαμε τις προτεινόμενες (default) επιλογές, ενώ για το μέγεθος βάλαμε 100GB. Με την πάροδο τους χρόνου, όσο ο δίσκος θα γεμίζει και η χωρητικότητα του Storage Pool δεν θα επαρκεί, το σύστημα θα μας προτρέψει να προσθέσουμε σκληρούς δίσκους στο Storage Pool.
Αφού κάναμε τι επιλογές μας πατήσαμε το Create storage space. Ο δίσκος που δημιουργήθηκε φαίνεται στην παρακάτω εικόνα
StorageSpaces-07
Είδαμε, λοιπόν πως από τους δύο φυσικούς δίσκους των 30GB ο κάθε ένας, δημιουργήσαμε μέσω των Storage Pools και Spaces μία ωφέλιμη χωρητικότητα με προστασία τύπου Mirror (RAID1) των 100GB.

Οι προσθήκες και οι βελτιώσεις στα Windows 8, είναι πάρα πολλές μπορείτε λοιπόν να κατεβάσετε την δοκιμαστική έκδοση από εδώ και να δείτε και μόνοι σας όλα τα νέα χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.